lördag 4 april 2015

Vikten av en kompetent ledningAtt välja ut bra aktier är en sann konst. Aktien ska helst fylla upp många kriterier: ha tillväxtpotential och högt direktavkastande samtidigt som den ska vara undervärderad m.m. En sak som många investerare dock missar är vem det är som faktiskt leder bolaget. 
Att se till vilka det är som leder företaget är otroligt viktigt och det kan kosta dig dyrt om du inte gör det. Ett exempel på hur viktigt detta är kunde vi se senast i Vardia Inscurance Group när aktien störtdök. Aktiefokus skriver att "Vardias ledning ska ut med huvudet först", och många andra nyhetskällor var inte blyga med påvisa att detta var en skandal. Visst var det en skandal. Aktien backade 60% på en dag. Detta blev synnerligen en stor baksmäll för många investerare.

När vi ska rekrytera en person till ett företag är vi otroligt måna att personen i fråga är rätt person för företaget och att denna person kommer att bidra med värde. Det är en väldigt lång process och HR-personen gör allt för att säkerställa sig att det är en kompetent person. Den stora paradoxen är dock att när det kommer till aktier väljer många investerare att förbise vem det faktiskt är som leder företaget.

Tänk dig följande scenario: två entreprenörer bestämmer sig att starta var sitt företag. Den ena väljer att starta detta själv, utan hjälp av någon utomstående. Den andra entreprenören däremot, har äran att ha Mark Cuban i styrelsen. Vilket av dessa företag har bäst chans att lyckas? Allt annat lika, så kommer förmodligen den senare entreprenörens företag att gå bättre. Självfallet finns det en chans att den "ensamma" entreprenörens företag går bättre, men vi har förmodligen minimerat risk genom att satsa på den senare entreprenören. Det är precis det vi vill göra med vår aktieportfölj: minimera onödig risk.
Nu kanske fallet inte är så självklart att det är Mark Cuban som är med i ledningen. Vad ska man då leta efter för egenskaper i en ledning? Några viktiga parametrar att titta på när det gäller företagets ledning är:
 • Har de rätt kompetens?
 • Har de rätt erfarenhet?
 • Finns det en stor omsättningshastighet i ledningen och isådannafall varför?
 • Hur är ledningens vilja att driva företaget framåt?
 • Är de bekväma med att fatta rätt beslut?
Precis som du nu förstår är detta väldigt svåra frågor att svara på som utomstående investerare. Men tanken här är att försöka skapa sig en bild av ledningen. Att göra research kring ledningen kan vara en av de viktigaste delarna i en välskött aktieportfölj. Detta kan också vara det svåraste. Men försök att skaffa dig en uppfattning av ledningen - titta på vad de har gjort tidigare.

Jag vill dock påpeka att företagsledare som har varit med om en konkurs absolut inte ska betraktas som någonting negativt - snarare tvärtom! En företagsledare som har varit med om en konkurs har förmodligen all den relevanta kunskapen att se till att företaget inte hamnar där igen. Däremot kan man börja fundera om en företagsledare har varit med om upprepade konkurser i olika bolag...
När jag investerar i en aktie så tittar jag på ledningen och frågar mig själv: Hade jag velat att den här personen skulle leda mitt egna företag?

3 kommentarer:

 1. Välkommen till bloggosfären! Bra inlägg, ledningen är väldigt viktig för mig. En aspekt som väger tungt för mig är också ledningens aktieinnehav, hur det tillkommit och hur ledningen behandlar detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack!
   Det är intressant det du tar upp. Jag brukar mest använda mig av det när det gäller tajmingen för en aktie. Om jag t.ex. har en aktie under bevakning så kan det vara klokt att slå till när en person i ledningen ökar på sitt aktieinnehav.

   För att öka ledningens incitament till att driva aktiekursen långsiktigt brukar en oskriven regel vara att ledningen (åtminstone VD:n) ska ha minst en årslön i eget aktieinnehav. Det kan då bli intressant och se om det nuvarande aktieinnehavet avviker från detta.
   Tack för din kommentar!
   Mvh Aktieutveckling

   Radera
  2. Förresten, tar du hänsyn till de privata aspekterna i ledningens aktieinnehav? Om t.ex. en person i ledningen behöver, av privata skäl (t.ex. köp av ny bostad), sälja av sitt aktieinnehav. Detta hör väl i och för sig till undantagen..
   Mvh

   Radera