onsdag 8 april 2015

Snabbanalys: Koggbron Fastigheter

Jag brukar normalt sett inte söka mig till Aktietorget när det gäller investeringar men jag hittade Koggbron igår kväll och det var tänkt att analysen skulle komma då. Idag gick aktien upp 23.92% (!). Jag väljer ändå att publicera en snabbanalys:

Vad är Koggbron Fastigheter AB? 
Fastighetsbolag är beläget i Helsingborg. Det bytte namn från Business Control Systems Sverige AB. De förvaltar via ett dotterbolag, Finspång Hårstorp som består mestadels av hyreslägenheter. Koggbron Fastigheter AB är ägt till 89% av Havana Holding AB. Havana Holding driver en ganska aggressiv expansion och har köpt upp många fastigheter (många konkursförvärv).

Kurs efter stängning idag: 12.95kr/aktie
P/B: 0.5
EK/aktie: 19.15
P/E: -77.5 (företaget gör ingen vinst)

Varför jag bevakar aktien?
Aktien handlas till en väldigt generös substansrabatt. Innan dagens spurt så låg aktien på ca 10kr. Detta innebar en substansrabatt på nästan 50%.

Historiskt sett har företaget inte gjort någon vinst. Nedan ser ni vinsten per aktie.


 -7 (2011)  -3.62 (2012)    -2.83 (2013)    -0.12 (2014)    2015: ?  (Källa: Börsdata)

Företag har de senaste fyra åren haft en otroligt bra tillväxt. I snitt har ökningen i vinst/per aktie de senaste fyra åren varit: 1.715. Om vi räknar försiktigt på en ökning i vinst/per aktie på 1.4 till år 2015 så när företag break-even. Detta ger ett resultat på +1.26/aktie.

Säkerheten är också god i företaget. Från Koggbron Fastigheters bokslutskommuniké:

"Enligt värdering per 5 mars 2015 är substansvärdet per stamaktie i bolaget 26 kronor."

Några risker med bolaget
- Främsta orsaken: information. Jag hittar absolut ingenting om aktien på nätet. Ingen som har bevakat den. Avsaknaden av information och att den är noterad på Aktietorget är ingen bra kombination i mina ögon. Dock finns det potential för denna undervärderade aktie.

- I VD-kommentaren verkar Melin otroligt positiv. Nästan för positiv. Det skrämmer mig som investerare.

- Hyreintäkter? Bolaget skriver att bostaden "huvudsakligen saknar vakanser". 

- Finanser? Bolaget har gjort ett par negativa år på raken och behöver kapital. Det ska också nämnas att bakom Koggbron finns moderbolaget, Havana Holding AB. 

Riktkurs?
Aktien bör röra sig mot EK/aktie, dvs. 19.15. Om vi räknar på en vinst på 1.26kr/aktie så får vi ett P/E-tal på 15.2. Branschsnittet är 16.84. Vilket bör vara rimligt med tanke på att detta är ett mindre bolag med högre risk. 

Om de däremot skulle följa sin vinsttrend år 2015, så kan de leverera ett resultat på 1.915 vilket, med en aktiekurs på EK/aktie=19.15 hade gett ett P/E=12.0. Detta är en för låg värdering i förhållande till branschsnittet! Om vi räknar på ett P/E-tal på 15, vilket borde vara rimligt med hänsyn till risktagande, och en vinst på 1.915 så får vi en riktkurs på: ca 22kr. En riktkurs mot 20kr/aktie bör vara rimligt om vinsttrenden håller i sig. 

Sammanfattning
Det känns tråkigt att spendera gårdagen med att läsa på om ett företag som går upp 24% idag. Jag skrev i förrgår att Amhult utgör ett stort innehav av min portfölj och jag funderar nu om ett till fastighetsbolag verkligen är rätt investering för en diversifierad portfölj. Men samtidigt är alternativkostnaden ganska hög. Jag kommer dock att bevaka aktien, invänta en eventuell rekyl & publicera mer utförliga analyser.
I dagsläget så hoppas jag på att aktien börjar att uppmärksammas så att man kan få mer information kring bolaget.

4 kommentarer:

 1. Detta var en ganska hastigt ihopskriven analys. Jag hoppas att den kan vara av intresse ändå.
  Mvh
  Aktieutveckling

  SvaraRadera
 2. Det här verkar vara ett klassiskt upplägg där man köpt upp ett bolag med rätt till stora förlustavdrag och byter verksamhetsinriktning.

  Bytet av verksamhetsinriktning genomfördes i höstas så jag tror tyvärr att ditt diagram är värdelöst då du försöker extrapolera utvecklingen i ett mjukvarubolag till förväntningar på ett fastighetsbolag. Den här typen av affärer är inte helt ovanliga då det innebär att fastighetsbolaget kan drivas utan bolagsskatt i några år och bland annat Conpharm har gjort samma resa. Tidigare utvecklade man läkemedel och nu blir bolaget Slottsviken Fastigheter istället.

  Det som jag tycker är intressant vid en sån här analys är istället:

  1) Vilka är ägarna och ledning? Kan de förväntas hantera aktieägarna shysst eller är planen att "klämma ut dem" så att den nya ledningen kan ta vinsterna och slippa Aktietorgsnoteringen (jag skrev om det nyligen: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/02/praktisk-utvardering-av-ledning-och.html).

  2) Hur ser kassaflödena från verksamheten ut? Fastigheter kostar mycket just nu och små okända bolag som bygger upp sin verksamhet riskerar helt klart att köpa på sig för dyrt och krossas vid höjda räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en intressant kommentar!
   Precis som du befarar så kan det vara så att detta företag är till för rätten till förlustavdrag. Det jag tycker säger emot detta är att Havana Holding står bakom det till 89%. Havana har ett viktigt förtroende att upprätthålla då de bland annat står bakom många obligationer. Förövrigt så håller jag med dig angående kassaflödesanalysen. Detta var en snabbanalys och om bolaget fortfarande är aktuell så kan det komma en i CF-analys i framtiden.
   Ska läsa artikeln!
   Mvh Aktieutveckling

   Radera
  2. Det är inget fel.i.sig med skatteavdrag och det är fullt legitimt att göra på det här sättet. Det viktiga är att man kan lita på huvudägaren då bolagets historia helt plötsligt nollställs och nya intressen driver det.

   Radera