måndag 6 april 2015

67miljoner om 10 år - Ett vunnet slag för långsiktigheten!
Jag har haft en väldigt fin avkastning sedan jag började år 2014. Även 2015 har varit väldigt bra. På ett år har jag haft en avkastning på 70.95%. Jag lekte lite och satte in siffrorna i Excel. En genomsnittlig avkastning på 70.95% hade gett mig: 66.7miljoner om 10år - utan utdelningar och nyinsättningar (se diagrammet nedan).


Även om detta var spännande att se så är detta givetvis inget rimligt avkastningsmål. Det hade varit synnerligen naivt att tro att detta skulle vara rimligt. Men det kan ändå statuera ett bra exempel för den en otroligt bra ränta-på-ränta effekten och en långsiktig aktieportfölj. Jag försöker att spara väldigt mycket pengar just nu för att föra över nytt kapital till min aktiedepå. Jag gör detta varje månad. Jag försöker också sprida ut mina aktieinköp till en månadsbasis. Jag tror att detta är sunt då man undviker att "misstajma" börsen och man får en bra & naturlig spridning mellan inköpen.

Mina tre största innehav just nu är:

 • Protector Forsikring
 • Amhult 2
 • AIG
Det är speciellt roligt att det går bra, trots att man har en långsiktig investeringshorisont. Jag har fått uppfattning att långsiktighet ofta upplevs som någonting tråkigt med dålig avkastning. Det är då roligt att se att det lönar sig i längden.
För övrigt så har vi en intressant månad framför  oss med många viktiga datum på finanskalendern. Den 30:e april kommer en efterlängtad delårsrapport från Protector Forsikring. Amhult 2 har bolagsstämma den 14:e april och släpper också sin delårsrapport den 6:e maj. Spännande!

2 kommentarer:

 1. Grattis!

  En personlig observation gällande bloggandet är att min förlustaversion nog tyvärr har ökat på grund av bloggen. På gott och ont svider det att offentliggöra dåliga affärer och det har nog påverkat mig mer negativt än positivt det senaste året. Det kan vara bra att tänka på med avseende på portföljrapporter och liknande (jag läste alla tidigare inlägg) så att du inte blir negativt överraskad under en period när det går sämre.

  Men med det orosmolnet beaktat kan jag bara säga grattis =).

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar!
  Precis, det finns ju trots allt en anledning till att det heter "orealiserad vinst". Jag kanske lät lite väl positiv i artikeln.

  När det kommer till själva bloggandet så har jag inte tänkt så mycket kring förlustaversion vid offentlighet. Vid sämre perioder (vilket enbart är en tidsfråga) så kommer jag att publicera analyser om varför det gått som det gått. Jag kommer försöka att se det som en läroprocess, även om en nedgång kommer att göra ont.

  Det du skriver är lärorikt och jag uppskattar dina råd! Tack Aktieingenjören! =)

  SvaraRadera