fredag 10 april 2015

Tacksamhet, försäljning & inköp




Försäljning
Jag har under dagen sålt av lite i Protector Forsikring. Jag är mer än nöjd med min avkastning från aktien. Jag är otroligt tacksam att ha fått ta del av en avkastning närmare 200%. Detta innebar givetvis att aktien, med sin värdeökning, tog över en stor del av min portfölj. Jag ligger kvar med relativt mycket då jag tycker att det är ett spännande aktie och jag ser fram emot en ökad försäljning i Skandinavien.

Kommande inköp
Försäljningen i Protector Forsikring innebär en frigörelse av kapital. Jag söker ett komplement till min portfölj nu med lite lägre risk. Jag kommer att investera i en aktieobligation med goda säkerheter (dessutom prioritetsrätt). Detta är givetvis ingen säker investering, men det jämnar ut min portföljrisk till en nivå jag är bekväm vid. Obligationen kommer att delas ut kvartalsvis vilket kommer att skapa ett stabilt kassaflöde till portföljen. I framtiden ser jag gärna att min portfölj består av kassaflöden som kan återinvesteras. 

Jag har haft en fantastiskt bra avkastning på Amhult 2. Jag planerar på att öka min position. Jag tror att detta kommer att vara en bra investering på mycket lång sikt och om några år planeras utdelningar att komma.  


Jag önskar er alla en trevlig helg! 



torsdag 9 april 2015

En aktieversion av Skavlan?



Varför finns inte detta i Sverige? 

Många medier präglas av överdimensionerade rubriker som ”Köpläge” eller ”Säljläge". Man får dock sällan veta resonemanget bakom detta otroliga köp- eller säljläge. I bästa fall, om man har tur, så bjuds man på en förklaring som: ”räntan förväntas sjunka” eller att ”USA-börsen gick upp igår” (lite grovt taget kanske, men ni förstår). Men man hastar sig fram till en slutsats och vare sig det är ett "fantastisk" köp- eller säljläge så måste man inse att det är diskussionen/analysen som är det intressanta - inte slutsatsen. 

Om man tittar på vilket annat ämne som helst, förutom börsen, så är denna information noga uppbyggt. Det finns alltid tydliga analyser, intressanta diskussioner och bra slutsatser. Fotbollsexperter diskuterar i TV både innan och efter matcher, stylister som diskuterar modetrender osv. Frågan är vad som pågår när till och med Trav V75 lyckas få in mer TV-tid i veckan än börsen. Var finns diskussionen om aktier? 


När jag började investera så läste ofta Dagens Industri. Från början till slut. Dagens Industri var en bra tidning för att ”hänga med”. Nyheterna i DI var relevanta och ofta välskrivna. I min jakt på att bli en bättre investerare läste noggrant igenom tidningen. Men jag skapade sällan någon ny förståelse för börsen därför att jag behövde analyser och diskussioner kring nyheterna.


På bästa sändningstid i USA sitter flera tunga finansnamn och diskuterar hur olika nyheter kommer att påverka börsen. ”Varför gick börsen upp?”, ”Varför en bransch är intressant” och så vidare. Hur kommer det sig att detta inte finns i Sverige? Om man har tur så lyckas man få se 20min av ekonominyheter. Men det är just detta - nyheter. Inte den intressanta diskussionen hur dessa nyheter kommer att påverka börsen. Släng in lite intressanta personer, i en informell stämning, som friskpråkligt diskuterar börsen. Föreställ dig aktieintresserad Skavlan. En avslappnad konversation med analyser. En diskussion utan representanter och ansvar.


En aktieversion av Skavlan?
Om man idag efter börsstängning ser att portföljen har gått ned och undrar hur detta kommer att fortsätta, var vänder man sig då? Svaret finns ofta på bloggar och podcasts. Det är de medier som idag tillåter en fördjupad diskussion av aktier. Här är platsen som substanssökande aktieinvesterare samlas. Här förs en bra diskussion där man också hjälper varandra. Här ligger fokus på diskussion - inte på slutsatsen. Det hade varit otroligt roligt med en TV-program som diskuterade börsen. Aktier påverkar varenda person i Sverige, direkt eller indirekt, och det borde vara av intresse för företagen såväl som enskilda investerare att börja diskutera aktier. 



Håller ni med? Saknar ni aktiediskussioner i TV?

onsdag 8 april 2015

Snabbanalys: Koggbron Fastigheter





Jag brukar normalt sett inte söka mig till Aktietorget när det gäller investeringar men jag hittade Koggbron igår kväll och det var tänkt att analysen skulle komma då. Idag gick aktien upp 23.92% (!). Jag väljer ändå att publicera en snabbanalys:

Vad är Koggbron Fastigheter AB? 
Fastighetsbolag är beläget i Helsingborg. Det bytte namn från Business Control Systems Sverige AB. De förvaltar via ett dotterbolag, Finspång Hårstorp som består mestadels av hyreslägenheter. Koggbron Fastigheter AB är ägt till 89% av Havana Holding AB. Havana Holding driver en ganska aggressiv expansion och har köpt upp många fastigheter (många konkursförvärv).

Kurs efter stängning idag: 12.95kr/aktie
P/B: 0.5
EK/aktie: 19.15
P/E: -77.5 (företaget gör ingen vinst)

Varför jag bevakar aktien?
Aktien handlas till en väldigt generös substansrabatt. Innan dagens spurt så låg aktien på ca 10kr. Detta innebar en substansrabatt på nästan 50%.

Historiskt sett har företaget inte gjort någon vinst. Nedan ser ni vinsten per aktie.


 -7 (2011)  -3.62 (2012)    -2.83 (2013)    -0.12 (2014)    2015: ?  (Källa: Börsdata)

Företag har de senaste fyra åren haft en otroligt bra tillväxt. I snitt har ökningen i vinst/per aktie de senaste fyra åren varit: 1.715. Om vi räknar försiktigt på en ökning i vinst/per aktie på 1.4 till år 2015 så när företag break-even. Detta ger ett resultat på +1.26/aktie.

Säkerheten är också god i företaget. Från Koggbron Fastigheters bokslutskommuniké:

"Enligt värdering per 5 mars 2015 är substansvärdet per stamaktie i bolaget 26 kronor."

Några risker med bolaget
- Främsta orsaken: information. Jag hittar absolut ingenting om aktien på nätet. Ingen som har bevakat den. Avsaknaden av information och att den är noterad på Aktietorget är ingen bra kombination i mina ögon. Dock finns det potential för denna undervärderade aktie.

- I VD-kommentaren verkar Melin otroligt positiv. Nästan för positiv. Det skrämmer mig som investerare.

- Hyreintäkter? Bolaget skriver att bostaden "huvudsakligen saknar vakanser". 

- Finanser? Bolaget har gjort ett par negativa år på raken och behöver kapital. Det ska också nämnas att bakom Koggbron finns moderbolaget, Havana Holding AB. 

Riktkurs?
Aktien bör röra sig mot EK/aktie, dvs. 19.15. Om vi räknar på en vinst på 1.26kr/aktie så får vi ett P/E-tal på 15.2. Branschsnittet är 16.84. Vilket bör vara rimligt med tanke på att detta är ett mindre bolag med högre risk. 

Om de däremot skulle följa sin vinsttrend år 2015, så kan de leverera ett resultat på 1.915 vilket, med en aktiekurs på EK/aktie=19.15 hade gett ett P/E=12.0. Detta är en för låg värdering i förhållande till branschsnittet! Om vi räknar på ett P/E-tal på 15, vilket borde vara rimligt med hänsyn till risktagande, och en vinst på 1.915 så får vi en riktkurs på: ca 22kr. En riktkurs mot 20kr/aktie bör vara rimligt om vinsttrenden håller i sig. 

Sammanfattning
Det känns tråkigt att spendera gårdagen med att läsa på om ett företag som går upp 24% idag. Jag skrev i förrgår att Amhult utgör ett stort innehav av min portfölj och jag funderar nu om ett till fastighetsbolag verkligen är rätt investering för en diversifierad portfölj. Men samtidigt är alternativkostnaden ganska hög. Jag kommer dock att bevaka aktien, invänta en eventuell rekyl & publicera mer utförliga analyser.
I dagsläget så hoppas jag på att aktien börjar att uppmärksammas så att man kan få mer information kring bolaget.

tisdag 7 april 2015

Tog just Apple en tugga av sig själv? Svar: Nej.

Leonard Timepieces varumärke 

Igår kväll rapporterade flera medier att Apple får indraget tillstånd till att sälja Apple Watch i Schweiz. Detta på grund av att en klocka och ett äpple redan har varumärkesskyddats av Leonard Timepieces sedan långt tillbaka. Apple får senarelägga försäljningen av Apple Watch till den 5:e december 2015.

Kanske lite löjligt kan vissa tycka. Men det är samtidigt något speciellt med att Apple inte kan sälja sin nya klocka i Schweiz. Apple har de senaste åren blivit kritiserade för att de har försökt att få patent på en del konstiga saker. Var det de själva som nu åkte på ett löjligt försäljningshinder?

Summering
Apple får alltså inte sälja sin klocka i klockans huvudstad: Gèneve.
Kommer Apple att göra någonting åt det? Förmodligen.
Kommer Apple fortfarande att vara ett otroligt lönsamt och välskött bolag? Absolut.


måndag 6 april 2015

67miljoner om 10 år - Ett vunnet slag för långsiktigheten!




Jag har haft en väldigt fin avkastning sedan jag började år 2014. Även 2015 har varit väldigt bra. På ett år har jag haft en avkastning på 70.95%. Jag lekte lite och satte in siffrorna i Excel. En genomsnittlig avkastning på 70.95% hade gett mig: 66.7miljoner om 10år - utan utdelningar och nyinsättningar (se diagrammet nedan).


Även om detta var spännande att se så är detta givetvis inget rimligt avkastningsmål. Det hade varit synnerligen naivt att tro att detta skulle vara rimligt. Men det kan ändå statuera ett bra exempel för den en otroligt bra ränta-på-ränta effekten och en långsiktig aktieportfölj. Jag försöker att spara väldigt mycket pengar just nu för att föra över nytt kapital till min aktiedepå. Jag gör detta varje månad. Jag försöker också sprida ut mina aktieinköp till en månadsbasis. Jag tror att detta är sunt då man undviker att "misstajma" börsen och man får en bra & naturlig spridning mellan inköpen.

Mina tre största innehav just nu är:

  • Protector Forsikring
  • Amhult 2
  • AIG
Det är speciellt roligt att det går bra, trots att man har en långsiktig investeringshorisont. Jag har fått uppfattning att långsiktighet ofta upplevs som någonting tråkigt med dålig avkastning. Det är då roligt att se att det lönar sig i längden.




För övrigt så har vi en intressant månad framför  oss med många viktiga datum på finanskalendern. Den 30:e april kommer en efterlängtad delårsrapport från Protector Forsikring. Amhult 2 har bolagsstämma den 14:e april och släpper också sin delårsrapport den 6:e maj. Spännande!

söndag 5 april 2015

Ekonomibloggar genererar kunskap - inte kursmanipulationer



Aktieingenjören och Aktiefokus, som jag båda följer, har svarat/kommenterat Elofssons artikel i Affärsvärlden (kortversionen). Artikeln är skriven av Elofsson och handlar om bloggarnas och podcasternas ökade inflytande på aktiemarknaden. Han ifrågasätter om detta börjar bli en otillbörlig marknadspåverkan.

För det första vill jag säga att jag har funderat mycket kring detta. Elofsson belyser en viktig poäng. Kanske extra viktig nu i dessa tider när det finns ett ökat sparande i aktier och betydligt fler investerare än förut. Jag är av åsikten att det är ens skyldighet att ha ett kritiskt förhållningssätt.

Jag ställer mig dock kritisk till Elofsson användning av begreppet otillbörlig marknadspåverkan.

Många av "ekonomibloggarna" (Ägamintid, Cornucopia, Aktieingenjören, Aktiefokus osv.) använder sig av en fundamental analys med tydliga rationellt baserade analyser. Dvs. de för rimliga och väl underbyggda slutsatser kring varför de har köpt aktien. För mig innebär begreppet kursmanipulation snarare motsatsen: att någon sprider något förvrängd information för att gynna sin egen position. Alltså att någon försöker gynna sig själv på andras bekostnad. Ekonomibloggarna hjälper småsparare att förstå och skapa egna aktieanalyser.

Information kommer alltid att påverka och driva kurser. Men frågan är vad som hade hänt om ekonomibloggarna inte hade funnits? Om vi först tar och tittar på finansmarknaden:

Finansmarknaden är en mycket flexibel marknad som effektivt jämnar ut sig självt då det uppstår olikheter i marknaden. Finns det en olikhet så uppstår det en arbitragemöjlighet. Eftersom marknaden i Sverige är effektivt (bl.a. låga transaktionskostnader) så kommer denna arbitragemöjlighet att jämna ut sig självt.

Frågan är om det inte hade räknats som ännu mer kursmanipulation om bloggarna inte hade funnits? Då hade istället korrigeringen av aktien ägt rum vid ett senare tillfälle och hade då skapat en stor svängning i aktien, på grund av att priset hade inte efterspeglat aktiens värde.

Nyttan med ekonomibloggarna är att de, på ett tidigt stadie, upptäcker ojämnheter i aktier och korrigerar dessa. Om man besitter kunskap om att en aktie är undervärderar, torde det väl vara ännu mer kursmanipulation än att inte dela med sig av denna information?

Jag håller med Elofsson om ekonomibloggarnas stora påverkan på aktiemarknaden. Detta återspeglas väldigt tydligt efter att en rekommendation på någon av bloggarna skett, så står ofta Nordnet eller Avanza (alltså privata sparare) för de senaste köpen. Ekonomibloggarna är stora opinionsledare, det går inte att förneka.

Frågan är dock, om inte Elofssons argument faller på sin orimlighet? Därför att ett samhälle utan kursmanipulationer borde domineras av en mycket bred skara av opinionsledare. En sådan stor skara att ingen har ett direkt inflytande över den andra. Idag utgör många professionella aktierådgivare en stark roll som opinionsledare. Om vi vill ha mindre kursmanipulationer, borde det inte då vara rimligt att denna skara av opinionsledare breddas?

För min egen del följer jag inte bloggar och podcasts för att få aktietips, det är inte den främsta orsaken iallafall. Den främsta anledning orsaken till att jag följer bloggar och podcasts är för att se sättet de analyserar företag på. Folk ser på företag olika när de analyserar dem. Syftet för min del är att bredda min förståelse och skapa skarpare analyser.

Påskledighet



Det är roligt att se att layouten på bloggen fungerar som den ska. Det är ett bra exempel på hur tekniken har blivit allt mer användarvänlig. När man pratar om ordet användarvänlig för mig mina tankar alltid till Apple. Vet inte om det är ett faktiskt är ett inarbetat ord av Apple eller om det bara är jag som associerar det med Apple. Nåväl...

Ännu roligare är att kanske att efter jag skrev mitt andra inlägg, Vikten av en kompetent ledning, så har bloggen fått över 100+ visningar det senaste dygnet och även fått några fåtal visningar i Norge & USA. 

Under påskledigheten har jag funderat kring upplägget på bloggen. Jag har kommit fram till att jag ska ha minst en portföljuppdatering i månaden. Portföljuppdateringar utgör själva kärnan i att få fler folk till bloggen. Substansen i den här bloggen kommer helt klart att finnas i portföljuppdateringar och företagsanalyser. Jag tror också att detta är syftet till varför Ägamintid och Cornucopia osv. är sådana fantastiska bloggar. Det går helt enkelt inte att skapa en blogg utan substans, det kommer skina igenom. 

När det gäller andra inlägg, utöver portföljuppdateringar och företagsanalyser, så vill jag inte låsa fast mig vid någon slags formalitet (t.ex. kring frekvensen på vissa inlägg). Jag vill kunna publicera inlägg när jag känner för det. Jag tror att detta kommer bidra till att bloggen blir mer intressant och  att inläggen kommer att bli mer relevanta.

Många dagar nu utan riktiga öppettider på börsen - en bra prövning för tålamodet! :)
Glad påsk på er! 

lördag 4 april 2015

Vikten av en kompetent ledning



Att välja ut bra aktier är en sann konst. Aktien ska helst fylla upp många kriterier: ha tillväxtpotential och högt direktavkastande samtidigt som den ska vara undervärderad m.m. En sak som många investerare dock missar är vem det är som faktiskt leder bolaget. 
Att se till vilka det är som leder företaget är otroligt viktigt och det kan kosta dig dyrt om du inte gör det. Ett exempel på hur viktigt detta är kunde vi se senast i Vardia Inscurance Group när aktien störtdök. Aktiefokus skriver att "Vardias ledning ska ut med huvudet först", och många andra nyhetskällor var inte blyga med påvisa att detta var en skandal. Visst var det en skandal. Aktien backade 60% på en dag. Detta blev synnerligen en stor baksmäll för många investerare.

När vi ska rekrytera en person till ett företag är vi otroligt måna att personen i fråga är rätt person för företaget och att denna person kommer att bidra med värde. Det är en väldigt lång process och HR-personen gör allt för att säkerställa sig att det är en kompetent person. Den stora paradoxen är dock att när det kommer till aktier väljer många investerare att förbise vem det faktiskt är som leder företaget.

Tänk dig följande scenario: två entreprenörer bestämmer sig att starta var sitt företag. Den ena väljer att starta detta själv, utan hjälp av någon utomstående. Den andra entreprenören däremot, har äran att ha Mark Cuban i styrelsen. Vilket av dessa företag har bäst chans att lyckas? Allt annat lika, så kommer förmodligen den senare entreprenörens företag att gå bättre. Självfallet finns det en chans att den "ensamma" entreprenörens företag går bättre, men vi har förmodligen minimerat risk genom att satsa på den senare entreprenören. Det är precis det vi vill göra med vår aktieportfölj: minimera onödig risk.
Nu kanske fallet inte är så självklart att det är Mark Cuban som är med i ledningen. Vad ska man då leta efter för egenskaper i en ledning? Några viktiga parametrar att titta på när det gäller företagets ledning är:
  • Har de rätt kompetens?
  • Har de rätt erfarenhet?
  • Finns det en stor omsättningshastighet i ledningen och isådannafall varför?
  • Hur är ledningens vilja att driva företaget framåt?
  • Är de bekväma med att fatta rätt beslut?
Precis som du nu förstår är detta väldigt svåra frågor att svara på som utomstående investerare. Men tanken här är att försöka skapa sig en bild av ledningen. Att göra research kring ledningen kan vara en av de viktigaste delarna i en välskött aktieportfölj. Detta kan också vara det svåraste. Men försök att skaffa dig en uppfattning av ledningen - titta på vad de har gjort tidigare.

Jag vill dock påpeka att företagsledare som har varit med om en konkurs absolut inte ska betraktas som någonting negativt - snarare tvärtom! En företagsledare som har varit med om en konkurs har förmodligen all den relevanta kunskapen att se till att företaget inte hamnar där igen. Däremot kan man börja fundera om en företagsledare har varit med om upprepade konkurser i olika bolag...
När jag investerar i en aktie så tittar jag på ledningen och frågar mig själv: Hade jag velat att den här personen skulle leda mitt egna företag?

Uppstart av Aktieutveckling



På denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar kring aktier & börsen. Fokus kommer mestadels ligga på: aktieanalyser, reflektioner kring aktier & sparande i övrigt. Idag är tid & kunskap två högprioriterade varor. Därför kommer mina blogginlägg att vara relativt korta men fyllda med substans.
Målet med den här bloggen är att utveckla mitt eget tänkande. Bloggen kommer också att fungera som ett verktyg för att dela med mig av det jag har lärt mig.
Allt detta, i strävan efter att uppnå mitt stora mål - att skapa en välskött, högavkastande portfölj.

Trevlig läsning!